7 Yıl Sinyal Alınamayan Telefonların IMEI Numaralarının Kapatılmasını İçeren Yasa Hakkında

Temmuz 2019’da çıkarılan yasayla beraber, cep telefonunuzdan 7 yıl boyunca sinyal alınamamışsa yani cihazınız 7 sene boyunca hiç hat takılıp istasyonlara sinyal göndermemiş durumdaysa o telefonun IMEI numarasını sistemden kapatıp erişilemez hâle getiriyorlar.Aylardır çok sayıda telefonun IMEI’si bu şekilde kapanmış vaziyette.Yasanın getirilme amacını kaçak ve kopya IMEI’lerin önüne geçmek olarak açıklayan yetkililer bu konuda epey mağduriyet yaratmış durumda.Düşünün ki sahip olduğunuz ve zamanında para verip aldığınız telefonlar ile sırf 7 yıldır hat takmadınız diye artık görüşme gerçekleştiremeyeceksiniz.Eğer telefonun yasal sahibi iseniz 1 sene içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 250 TL yatırarak erişime açma şansınız var fakat bu da yeterli bir çözüm değil.Çünkü hem paralı bir işlem hem de IMEI-telefon numarası eşleştirme zorunluluğu yüzünden cihazı tek bir numarayla kullanmaya mahkum oluyorsunuz.

Peki bu konuda ne yapılabilir?Uzun süredir kullanmadığınız,en son ne zaman hat taktığınızı hatırlamadığınız bir telefonunuz varsa,ara sıra hattınızı takıp görüşme gerçekleştirerek IMEI numarasının kapanmamasını sağlayabilirsiniz.Sık sık cihazı kontrol ederek bu durumun önüne geçilebilir.Ancak çeşitli sebeplerden dolayı kullanıma elverişli olmayan (kilit kodu,kısmi bazı arızalar vs.) cihazınıza hat takıp sinyal gönderme şansınız yoksa, cihazı bir şekilde satın alıp edindiyseniz ve sahipliğinizi kanıtlama şansınız bulunmuyorsa bu çabanız da boşa gidiyor ve durduk yere kapatılmış ve bir daha açılamayacak IMEI’ye sahip olan bir cihazla kalıyorsunuz.Bir de işin şu boyutu var ki telefon koleksiyonuna sahip olan insanlar; onlar açısından durum daha da sıkıntılı çünkü ortada uzun süreler emek ve sermaye verilerek alınan,toplanan ve artık kullanılamaz hâlde olan cihazlar var.Sırf bu yasa yüzünden bu hobiden soğuyan insanlar biliyorum.Ayrıca yasayla ilgili 7 yıl olan sürenin 2 yıla indirilmek istendiğini ve bununla ilgili çalışmaların yapıldığını da göz önüne alırsak bu yasa ileride daha çok sıkıntılar yaratacağa benziyor.

7 Yıl Sinyal Alınamayan Telefonların IMEI Numaralarının Kapatılmasını İçeren Yasa Hakkında” için 4 yorum

  1. merhaba, yunus bey kardeşim hala aktifmisiniz? aktif olmanız dileği ile öncelikle bilinmeyenleri bilmeyenlere aktararak yardımlarınız ne hoş bir davranış..umarım bilgileriniz sahiplerine ulaşıyordur.buradan yola çıkarak size bir sualim olacak izninizle..kırılıp servis dışı olmuş telefonların imaillerini misal alabileceğimiz başka bir telefona taşıma olasılığı hakkında bir bilgi edinmek istiyorum.adıma kayıtlı iki adet servis dışı ama kendi üzerime kayıtlı imailler var.telefonları yaptırma lüzumu görmedim.kanaatkar olduğumdan belkide; aldığımda zamanının üst modelleri oldukları için beş seneden aşağı kullandığım telefon yok.tabiiki malum bu esnada model kaybı olduğundan, telefoncular yenisinin daha iyi olabileceğini söyledikleri için yapmanın zaman kaybı ile birlikte tadilatına verilecek olan mebla ile birlikte üzerine konulan ücretle yeni telefon önerdiler. tabiiki de yenilerini aldım, ama tuşlu telefonlardanda vazgeçmedim.üç dört tanede tuşlu telefonlarımın imeilleri olmalı, yalnız sonradan edindiğim bilgi ile birlikte tuşluların eskitilmiş çin malı telefon olduğu oldu. ya kendi kapandı yada çabucak bozuldu.cevap verebileceğiniz ümidiyle şimdiden teşekkür ederimi, emeğine sağlık. kalıcı olursunuz, muvaffakiyetler dilerim.

    1. Orhan Bey öncelikle iyi dilekleriniz ve temennileriniz için çok teşekkür ederim.İlk başta; taşımak istediğiniz telefon akıllı bir cihaz ise,o eski servis dışı olan cihazın 3g destekli olması gerekiyor.Çünkü eğer cihaz 3g destekli değilse,sizin taşıyacağınız cihazda 3g ve 4g desteği mevcutsa sistem,aslında o özelliği barındırmayan bir cihazla yani o imei ile işlem yaptığınızı algılar ve imei kapatılabilir.Eski telefonunuzun servis dışı kalma sebebi teknik bir arızadan dolayı ise yani imei kaynaklı değilse taşıyacağınız telefonda teorik olarak bir sıkıntı olmaması gerekiyor.Fakat 7 seneden sonra bu cihazlara ait imeiler, telefondan sinyal alınamadığı için kapatıldığından sebep, bu süreye de dikkat etmeniz gerekmekte tabi.

  2. Yunus bey merhaba,öncelikle ilginize ve cevabınız için teşekkür ediyorum. 2014te smsng not4 almıştım, iki ay öncesine kadar hali hazırda kullanıyordum telefon aktifti. Görüşme sırasında birinin çarpması sonucunda telefon düştü ve cam ekran kırıldı, karşı ses geliyor fakat benim ses gitmiyor, yani servis dışı. Dediğim gibi telefoncularda önermiyorlar değmez diye. Diğer bir akıllı telefonuda 2o15mi 2016mı gibi yine böyle bir sebeplerden ötürü kırılmış servis dışı olmuştu. Anlıyacağınız ne kadar dikkat ederseniz edin başka bir mis faktör, sebep olabiliyor. Yani şu an ikisininde imailleri duruyor, acaba bunların imaillerini kullanmaya değer mi ? Bazen yurt dışı ithal telefonlar denk geliyor, bunlarda kullanma olasılığı nedir sizce; böyle bir kullanma ihtimali varmı, yapabiliyorlarmı ki …sosyal medyadan herkes bir şeyler anlatıyor inanın bir şey anlamadım. Bu konu hakkında bir bilginiz varmıydı,aydınlatabilirseniz sevinirim, en azından anlıyabileceğimi alırım…teşekkür ederim.

    1. Merhaba tekrar Orhan Bey,rica ederim.Bu cihazlara ait imeileri tabi ki kullanabilirsiniz fakat yurtdışı cihazın özelliklerine bağlı olarak da değişebiliyor bı durum Mesela yeni çıkan bazı Xiaomi cihazlarda RSA denilen yeni bir yöntem kullanılıyor.Bu yöntemle sadece yazılıma değil donanıma da müdahale edilmesi gerektiği için imei işlemi şimdilik işe yaramıyor.Tabi ki işlemci markasına bağlı olarak Mediatek(MTK) ya da Snapdragon işlemci kullanan cihazlara imei için farklı yöntemler uygulanıyor.Yani kısaca cihaza bağlı bir durum bu.Fakat sizin sahip olduğunuz cihazların imeisinin kullanılmasında herhangi bir sorun olmaz çünkü arızalar cihazdaki teknik arıza kaynaklı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir