Nokia N91 İncelemesi

Bir zamanların Ipod’u olarak görülen, Nokia’nın müzik amaçlı ürettiği efsane modeli N91’in özelliklerine, kullanıcıya sunduklarına beraber bakacağız.


Şimdilerde kimsenin yüzüne bakmadığı telefon, ilk çıktığında herkesi tasarımıyla, özellikleriyle şoka uğratmıştı hatırlıyorum.”Abi 4 GB hafızası var, şu metal kasaya bak adamlar yapmış” muhabbetlerinin başrolüydü kendisi.Sonra 8 GB’lık siyah versiyonunu çıkardılar, yine herkes şok oldu; “8 GB ile istediğin bütün müzikleri dinlersin,nasıl doldurulacak bunun hafızası” diyenler mi dersin, “bunun üzerine başka nasıl bir telefon yapılabilir ki” diyenler mi…E bu laflar dendiğinde yıl 2005’ti tabi, hâliyle o zamanlar için yenilikçi bir tasarım ve üst düzey bir donanım sunmuştu Nokia insanlara.Firmanın şahlandığı yıllardı ne de olsa; sürekli değişik tasarımlara sahip birçok model çıkartıyorlardı,Symbian işletim sistemini de herkes sevmişti.Oyunlar kurabiliyor, programları Crack’leyebiliyorduk.Kutu içerikleri inanılmaz zengindi, şimdikilerin yaptığı gibi bir şarj aleti bir kulaklıkla yetinmiyordu Nokia; yazılım CD’lerinden usb data kablolarına, masa üstü Dock’lardan ek dönüştürücülere kadar düşünmüşlerdi her şeyi. Özellikle N Serisi herkesi memnun etmişti, bu seriden bir telefona sahip olmak kullanıcıya kendisini özel hissettiriyordu o zamanlar. Döner kapaklı N90-N92-N93, kızaklı N80-N81, çift yöne kızaklı N85-N95-N96,kapaklı N71-N76 gibi her çeşit kullanıcıya hitap eden müthiş tasarımlı bir seri bulunuyordu Nokia’da.



N91’in teknik detaylarına bakacak olursak; 2.1″ lik bir ekrana sahip.4 yönlü joystick ve üzerinde müzik tuşlarının yer aldığı bir kızak bulunuyor.Müzik dinlerken buradan şarkı durdurma-oynatma, ileri-geri sarma ve şarkı geçme işlemlerini yapabiliyoruz kolayca. N serisinde tuş takımında aşina olduğumuz menü tuşu bu cihazın sağ tarafında, power ve kilit tuşları ile 3.5 mm’lik kulaklık girişi de yukarıda konumlandırılmış.N91’in sol tarafında ses tuşları, hoparlör ve mini usb girişi yer alırken şarj girişi alt kısımda bulunuyor.



S60 (Series 60) v.3’ün ilk telefonu olma özelliğine sahip olan, Symbian 9.1 işletim sistemini kullanan telefonda 220 Mhz ARM 9 işlemci bulunuyor.Telefonun RAM miktarı ise 64 MB. Hafıza kartı girişi olmayan cihazda 2 MP’lik kamera yer alırken bağlantı kısmında Wi-fi, Bluetooth gibi özellikleriyle de rakiplerinden bir adım öndeydi. Öte yandan cihaza gücünü 900 mAh’lik BL-5C bataryası sağlıyor.


Gelelim müzikle ilgili kısma; öncelikle telefonun hoparlör performansının orta seviyede olduğu söylenebilir.Ses, desibel olarak fazla olsa da netlik konusunda sıkıntılar var.Yüksek seviyelerde cızırtılar ve boğulmalar olabiliyor.Buna karşın kulaklık performansı gerçekten iyi. Denediğim farklı kulaklıklar ve farklı tarz müzikler ile, neredeyse günümüz telefonlarına ve müzik çalarlarına yakın bir deneyim elde ettiğimi söyleyebilirim.Ayrıca hoparlördeki gibi ses yükseldikçe netlik kaybolmuyor ve en yüksek seviyede uzun süre müzik dinleyebilmek hakikaten güç.Nokia’nın bu cihazda kullandığı Toshiba DAC-33 chipseti bu noktada iyi iş çıkarmış.

Şimdilerde sadece bir avuç nostalji severin ve koleksiyonerlerin sahip olduğu cihaz, bana göre Nokia’nın o dönemki telefonlar arasında özellikle tasarımıyla en sıra dışı cihazlarından birisi.Bizler günümüz dünyasında artık tek tip, standart tasarımlı sıradan telefonları görmeye alıştırılmışken üzerinden bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen, Nokia’nın o yıllarda üretmiş olduğu birçok telefondaki birbirinden farklı o enfes tasarımları gördükçe eskinin dünya liderine daha da hayranlık duymaya başlıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir